Gleba

Kategoria: Pielęgnacja
Tagi: , ,

Gleba Ziemię różnie się nazywa: „ziemia matka żywicielka”, „ziemia – matka”. To prawda. Nie zdajemy sobie zazwyczaj sprawy ile różnych organizmów żyje dzięki ziemi. Przede wszystkim wszelkie rośliny. Ich korzenie mogą sięgać nawet do kilku metrów w głąb ziemi w poszukiwaniu wody i pożywienia. W ziemi tętni życie. Żyją tu miliony mikroskopijnych organizmów. Życie w glebie jest bardzo skomplikowane. Organizmy żyją w różnych warstwach gleby. Ich życie i praca są doskonale zsynchronizowane. W pięciocentymetrowej górnej warstwie ziemi żyją takie organizmy jak bakterie i grzyby odpowiedzialne za rozkładanie wszystkiego tego co leży na powierzchni gleby. Mogą to być suche liście, skoszona trawa albo spady owocowe. Ich głównymi pomocnikami są dżdżownice, wije i inne drobne zwierzęta. Jeśli gleba jest ciepła, wilgotna i dobrze napowietrzona cały proces rozkładu przebiega bardzo sprawnie. Najpierw bakterie rozkładają a dżdżownice przetwarzają odpady. Dzięki tym zabiegom wierzchnia warstwa ziemi jest dożywiona w naturalny sposób.

Nawożenie gleby

Kategoria: Porady
Tagi: , ,

Nawożenie gleby Nawożenie to zabieg bardzo ważny nie tylko dla roślin ale również dla gleby. Dzięki nawożeniu dostarczamy roślinom składniki pokarmowe w ilościach niezbędnych do uzyskania dobrych plonów oraz utrzymania lub zwiększenia żyzności gleby. W ogrodach przydomowych lub na działkach gdzie warzywa mamy tylko na własny użytek warto stosować nawozy organiczne typu kompost. Nawozy organiczne działają bardzo powoli, rozkładają się w stosunkowo długim czasie a co za tym idzie rośliny są zaopatrywane przez cały okres swego wzrostu. Najcenniejszymi nawozami naturalnymi jest kompost i obornik. Nawozy tego typu wzbogacają glebę w próchnicę, poprawiają jakość plonów. Do nawozów naturalnych zaliczamy również nawozy tak zwane zielone. Nawozami zielonymi są rośliny siane tylko w tym celu. Gdy wyrosną należy je przekopać w całości czyli część naziemną i podziemną. W ziemi z przeoranego zielonego nawozu z udziałem różnych mikroorganizmów tworzy się próchnica, zwiększa się pojemność wodna gleby. Nawozem zielonym może być łubin, koniczyna, facelia.

Jesienne nawożenie

Kategoria: Porady
Tagi: , ,

Jesienne nawożenie Na zagonach przeznaczonych pod wiosenną uprawę roślin wymagających dużych dawek pokarmowych można jesienią zastosować obornik. Jego zastosowanie jest bardzo proste. Wystarczy rozsypać obornik po całym spulchnionym zagonku a następnie przy pomocy motyczki lub spulchniacza wymieszać z glebą. Taką mieszankę robimy na głębokość jakiś piętnastu centymetrów. Nie należy głęboko przekopywać świeżego nawozu zwierzęcego gdyż tylko w górnych warstwach gleby jest odpowiednia ilość tlenu potrzebna do jego rozkładu. Na spulchnionych i wygrabionych grządkach można również rozłożyć półdojrzały kompost i za pomocą motyczki płytko zmieszać z glebą. Taki kompost rozkłada się około trzech miesięcy. Świeży kompost stale się dalej rozkłada więc potrzebuje również dużo tlenu. Innymi nawozami są nawozy sztuczne typu wapno, fosforowe czy potasowe. Żeby podnieść odczyn gleby stosuje się wapnowanie. Jesienią wprowadza się głównie do gleby fosfor, potas, magnez, wapń i mikroelementy. Wiosną stosujemy nawozy azotowe.