Cebula kwiatowa

Kategoria: Pielęgnacja, Rośliny
Tagi: , , ,

Cebula kwiatowa Choć przyjęło się, że wszystkie te podziemne spiżarnie roślin nazywa się cebulami ze względu choćby na kształt, to nie są to typowe cebulki. Często są to kłącza i bulwy bez typowej dla cebuli „piętki” i łusek. Cebule są magazynem pokarmowym roślin. Przez cały okres wegetacyjny gromadzą zapasy na przetrwanie zimy i rozmnożenie się. W bulwach dalii zalążki nowych roślin znajdują się w górnej części, dlatego zaleca się ostrożność przy dzieleniu bulwy. Odwrotnie jest w przypadku korzeni bulwiastych anemonów, w których zaczątki liści i korzeni rozmieszczone są nierównomiernie na całej powierzchni. Charakterystyczne cebule tulipana, narcyza i lilii, okryte warstwą łusek dzielą się przez podział cebulki, zachowując wspólną „piętkę”. Wystarczy je porozdzielać na drobne by uzyskać nowe rośliny. Kwiaty cebulowe bardzo łatwo jest rozmnożyć, praktycznie cała praca polega na rozdzieleniu cebulki czy bulwy. Inaczej niż w przypadku kwiatów nasiennych, gdzie trzeba się więcej natrudzić.

Ciekawostki o cebulowych

Kategoria: Rośliny
Tagi: , ,

Ciekawostki o cebulowych Tulipany są kojarzone najczęściej z Holandią, gdzie potężne uprawy tych kwiatów stały się cechą charakterystyczna krajobrazu. Tymczasem to Turcy odkryli piękno tulipanów i już w wieku XVIII doczekali się ponad 1300 odmian tych kwiatów. Do Europy trafiły w XVI wieku, początkowo w Austrii później w Holandii. Ciekawostką jest fakt, że niesamowite zainteresowanie się tymi kwiatami doprowadziło do wysokich cen za jedną cebulkę. Cebulki tulipanów były tak wysoko cenione, że żeby zdobyć jedną!! zastawiano całe majątki. Handlowano nimi na giełdach tak jak dzisiaj akcjami czy papierami wartościowymi. Tulipanowa gorączka przypada na lata 1634-1637.Krokusy, znane na długo przed tulipanami, wykorzystywane były początkowo jako źródło barwnika i podstawy perfum. Najdroższa na świecie przyprawa-szafran, to właśnie jest słupek kwiatowy krokusa. Żeby zdobyć kilogram szafranu trzeba aż 170 000 kwiatów ! Dlatego jest taka cenna. O szafranie wspominają już egipskie papirusy sprzed 3000 lat p.n.e. Był na tyle cenna przyprawą, że handlowano cebulkami krokusa jak złotem.