Wysiewanie nasion

Kategoria: Warzywa
Tagi: , ,

Wysiewanie nasion Wysiew nasion bezpośrednio do gruntu to najprostszy sposób uprawiania warzyw dla tych którzy nie maja parapetów aby na nich ustawić pojemniki z siewkami ani nie mają czasu aby się tym zajmować. Wprost do gruntu można zacząć siać w okolicach kwietnia. Najwcześniej sieje się bób i groch, cebulę, marchew, pietruszkę, rzodkiew i rzodkiewkę oraz szpinak. Przez cały miesiąc można siać koper. W drugiej połowie kwietnia siejemy buraki. W maju można siać marchew i pietruszkę na zbiór jesienny do przechowywania przez zimę. W maju również wysiewa się fasolkę szparagową, fasolę tyczkową, ogórki, dynie i cukinie. W maju można również siać do ziemi sałatę na rozsadę, rzodkiewkę na zbiór późniejszy oraz koper na zielony koperek. Aby zapewnić roślinom odpowiednia ilość miejsca na wzrost a jednocześnie maksymalnie wykorzystać grządki można wysiać w rzędach naprzemiennie na przykład cebulę i marchew. Nie dość że zbiory będą duże to na dodatek zapach cebuli odstraszy szkodniki marchwi a zapach naci marchwi odstraszy szkodniki cebuli.

Warzywnik jakie nasiona

Kategoria: Warzywa
Tagi: , ,

Warzywnik jakie nasiona Stosując siew jesienny musimy zaopatrzyć się w nasiona o wysokiej zdolności kiełkowania. Nasiona takie siejemy nieco gęściej niż byśmy to zrobili na wiosnę. Zawsze trzeba się liczyć z tym, iż część nasion nie przezimuje a skiełkowane roślinki mogą nie przetrwać wiosennych przymrozków. Na jesieni możemy siać marchew wczesnych odmian takich jak Amsterdamska, Kalina, Karo. Termin siewu trzeba zawsze dobierać w zależności od warunków pogodowych. Zbyt wczesne sianie może spowodować, że rośliny wykiełkują jesienią i nie przetrwają zimy. Ponieważ nasiona kiełkują już w okolicach plus cztery stopnie Celsjusza, więc trzeba je siać tuż przed pierwszymi przymrozkami. Jeżeli zima jest bezśnieżna warto grządki przykryć łętami, słomą lub matami. Jeśli chodzi o siew jesienny pietruszka to mamy tylko jedna odmianę nadającą się do tego jest to odmiana Cukrowa. Na jesieni można również siać koper, szpinak, czosnek i cebulę. Cebulę można siać jako nasiona albo wysadzić do ziemi dymkę, czyli małe cebulki.

Rozprzestrzenianie się nasion i roślin

Kategoria: Rośliny
Tagi: , ,

Rozprzestrzenianie się nasion i roślin Ze względu na piękno swoich kształtów i różnorodność barw kwiaty są zawsze miłym widokom dla ludzi. Jednak ich podstawową funkcją nie jest zaspokojenie doznań estetycznych człowieka, lecz bardzo ważne zadanie polegające na zapewnieniu pomyślnego przebiegu zapylenia i umożliwianiu rozprzestrzenianie się nasion, a tym samym na utrzymaniu ciągłości istnienia roślin. Nasiona i owoce są atrakcyjnym pożywieniem dla wielu ptaków i ssaków, które zjadają je, przyczyniają się do rozprzestrzeniania się roślin, czasami na bardzo duże odległości. Mięsista część owocu po zjedzeniu jest trawiona, ale twarde nasiona często przechodzą nietknięte przez układ pokarmowy zwierzęcia i wraz z kałem są wydalane gdzieś daleko w nowym miejscu. Wiele dębów i leszczyn wyrosło z orzechów i żołędzi zmagazynowanych w ziemi przez wiewiórki, które zapomniały o swoim zapasie i nie zjadły ich w zimę. Rośliny wykorzystują wiele zmyślonych sposobów zapewnienia sobie rozprzestrzenienia się. Niektóre nasiona są opatrzone „spadochronami”, które porywa wiatr i rozrzuca po dużym obszarze, inne mają haczyki, którymi przyczepiają się do sierści i piór zwierząt. Nasiona niektórych gatunków są otoczone strzelającymi wytworami, które po ich dotknięciu gwałtownie pękają i wyrzucają nasiona na dość znaczną odległość od rośliny macierzystej.

Nasiona przed siewem

Kategoria: Warzywa
Tagi: , ,

Nasiona przed siewem Niektóre nasiona trzeba przed siewem poddać różnym zabiegom. Takimi zabiegami może być moczenie nasion, podkiełkowywanie czy zaprawianie. Te wstępne zabiegi zapewnią równomierne wschodzenie roślin i ich równy wzrost. Moczenie nasion polega na trzymaniu nasion w letniej wodzie przez dobę. W tym czasie nasiona lekko napęcznieją a co za tym idzie będą łatwiej kiełkować. Po wyjęciu z wody należy je osuszyć najlepiej na bibule i od razu siać. Po moczeniu nasion można przeprowadzić ich podkiełkowywanie. Podkiełkowywanie polega na tym że namoczone nasiona kładzie się na wilgotnej ligninie i przez kilka dni przechowuje w temperaturze około dwudziestu stopni. Gdy nasiona wypuszczą kiełki można je sadzić na grządki. Gleba do której sadzi się podkiełkowane nasiona musi być wilgotna bo inaczej kiełki się nie przyjmą. Nie należy takich świeżo wsadzonych roślin zaraz podlewać gdyż można uszkodzić siewki. Innym zabiegiem na nasionach jest ich zaprawianie czyli pokrycie powierzchni nasiona środkiem chroniącym roślinę przed chorobami i szkodnikami.