Warzywnik – przygotowania

Kategoria: Warzywa
Tagi: , ,

Warzywnik - przygotowania Do uprawy warzyw zawsze wybieramy stanowiska słoneczne. Nie nadają się na grządki warzywne okolice drzew i krzewów gdyż wówczas rośliny nie będą miały dostatecznie dużo słońca i będą słabiej rosły. Również mogą mieć za mało wody i składników odżywczych w glebie. Najlepiej glebę pod siew wiosenny przygotować na jesieni. Wtedy należy ziemię nawieźć, przekopać i pozostawić w tak zwanej ostrej skibie. Wiosną wystarczy tylko przegrabić, zrobić grządki i można siać. Jeżeli gleba nie była przekopana jesienią to wiosną trzeba to zrobić jak najwcześniej i zaraz zagrabić aby nie dopuścić do wysychania ziemi. Jeśli mamy przekopaną ziemię to trzeba wyznaczyć grządki. Najłatwiej posłużyć się sznurkiem rozpiętym pomiędzy dwoma kołkami. Jeden kołek wbijamy w ziemię w jednym planowanym końcu grządki a drugi w drugim końcu. Wygląd grządki czyli jej długość i szerokość zależą tylko od tego jak to zaplanujemy. Tylko jedna zasadą warto się kierować aby grządki nie były szersze niż jeden metr i dwadzieścia centymetrów. Taka szerokość ułatwi plewienie grządek.

Zakładanie warzywnika

Kategoria: Porady
Tagi: , ,

Zakładanie warzywnika Przy uprawie warzyw z rozsady bardzo ważne jest podłoże. Podłoże musi być bogate w składniki pokarmowe. Podłoże przygotowuje się najczęściej z takich składników jak torf, obornik, piasek, glina oraz ziemia kompostowa. Składniki te miesza się w odpowiednich proporcjach. Jako ziemię na rozsady można również użyć ziemi z kompostownika. Do takiej ziemi dodaje się zazwyczaj również żwir aby ja rozluźnić. Aby pozbyć się wszystkich szkodliwych elementów gleby należy ziemię poddać parowaniu przez około dwie godziny w temperaturze około stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza. Po przygotowaniu gleby można ją załadować do pojemników, skrzynek, kuwet lub doniczek i można rozpocząć siew. Dobrze przygotowana skrzynka do wysiewów ma na dnie warstwę drenażową z piasku, potem warstwę przygotowanej ziemi. Do tak przygotowanej skrzynki nasiona można siać siewem rzutowym czyli luźno rzucamy ziarna. Jeśli nasiona są duże to wtedy można siać punktowo dzięki czemu unika się pikowania. Po wysianiu nasiona uciska się deseczką.

Warzywnik jak siać nasiona

Kategoria: Warzywa
Tagi: , ,

Warzywnik jak siać nasiona Nasiona na grządkach można siać różnymi metodami. Najłatwiejszy jest siew rzutowy który polega na tym że w miarę możliwości po całej powierzchni rozrzuca się nasiona a później je się przysypuje ziemią i lekko przyklepuje. Taka metodą można siać rzodkiewkę lub koper ale inne nasiona wymagają innych rodzai siewu. Siać można rzędowo. Siew taki polega na tym że na grządce wyznaczamy rzędy, robimy małą bruzdę i wsiewamy nasiona w miarę rzadko. Następnie bruzdę zasypujemy cieniutka warstwą ziemi i przyklepujemy. Gdy rośliny wzejdą zbyt gęsto trzeba siewki przerwać i pozostawić tylko te najsilniejsze. Dzięki takiemu przerywaniu pozostają tylko najsilniejsze rośliny i otrzymują odpowiednio dużo miejsca aby mogły rosnąć. Mamy jeszcze jeden rodzaj siewu siew punktowy. Polega on na tym że najpierw wyznacza się rzędy a w tych rzędach poszczególne punkty siewu. Robi się małe dołki w ziemi i pojedynczo albo po dwa nasionka wkłada się do każdego dołka. Przysypuje ziemia i przyklepuje. W ten sposób sieje się fasole, groch, dynię czy ogórki. Mamy również siew gniazdowy podobny do siewu punktowego.