Cebula kwiatowa

Kategoria: Pielęgnacja, Rośliny
Tagi: , , ,

Cebula kwiatowa Choć przyjęło się, że wszystkie te podziemne spiżarnie roślin nazywa się cebulami ze względu choćby na kształt, to nie są to typowe cebulki. Często są to kłącza i bulwy bez typowej dla cebuli „piętki” i łusek. Cebule są magazynem pokarmowym roślin. Przez cały okres wegetacyjny gromadzą zapasy na przetrwanie zimy i rozmnożenie się. W bulwach dalii zalążki nowych roślin znajdują się w górnej części, dlatego zaleca się ostrożność przy dzieleniu bulwy. Odwrotnie jest w przypadku korzeni bulwiastych anemonów, w których zaczątki liści i korzeni rozmieszczone są nierównomiernie na całej powierzchni. Charakterystyczne cebule tulipana, narcyza i lilii, okryte warstwą łusek dzielą się przez podział cebulki, zachowując wspólną „piętkę”. Wystarczy je porozdzielać na drobne by uzyskać nowe rośliny. Kwiaty cebulowe bardzo łatwo jest rozmnożyć, praktycznie cała praca polega na rozdzieleniu cebulki czy bulwy. Inaczej niż w przypadku kwiatów nasiennych, gdzie trzeba się więcej natrudzić.

Gleba

Kategoria: Pielęgnacja
Tagi: , ,

Gleba Ziemię różnie się nazywa: „ziemia matka żywicielka”, „ziemia – matka”. To prawda. Nie zdajemy sobie zazwyczaj sprawy ile różnych organizmów żyje dzięki ziemi. Przede wszystkim wszelkie rośliny. Ich korzenie mogą sięgać nawet do kilku metrów w głąb ziemi w poszukiwaniu wody i pożywienia. W ziemi tętni życie. Żyją tu miliony mikroskopijnych organizmów. Życie w glebie jest bardzo skomplikowane. Organizmy żyją w różnych warstwach gleby. Ich życie i praca są doskonale zsynchronizowane. W pięciocentymetrowej górnej warstwie ziemi żyją takie organizmy jak bakterie i grzyby odpowiedzialne za rozkładanie wszystkiego tego co leży na powierzchni gleby. Mogą to być suche liście, skoszona trawa albo spady owocowe. Ich głównymi pomocnikami są dżdżownice, wije i inne drobne zwierzęta. Jeśli gleba jest ciepła, wilgotna i dobrze napowietrzona cały proces rozkładu przebiega bardzo sprawnie. Najpierw bakterie rozkładają a dżdżownice przetwarzają odpady. Dzięki tym zabiegom wierzchnia warstwa ziemi jest dożywiona w naturalny sposób.

Zwiastuny wiosny

Kategoria: Pielęgnacja
Tagi: , ,

Zwiastuny wiosny Nic tak nie kojarzy się z wiosną, jak kwitnące tulipany, krokusy i narcyzy. Choć kwitnące tak krótko, cieszą po zimowej przerwie. Posadzone późną jesienią do gruntu pierwsze zawistują wiosnę wysadzając na powierzchnie zielone listki. Zakładając ogród warto mieć w planach miejsce na te śliczne kwiaty. W zależności od rodzaju i pory sadzenia kwitną wiosną, latem i jesienią. Bogactwo barw i kształtów gwarantuje udane aranżacje roślinne. Cebulki kwiatów dostępne są w sprzedaży cały rok, w zależności od gatunku, jednak te, które maja zwiastować wiosnę kupujemy jesienią. Tulipany, narcyzy, krokusy, szachownice, czosnki, szafirki i zimowity ukorzenią się w ziemi przez okres zimowych miesięcy, by w marcu i kwietniu zakwitnąć jaskrawymi barwami kwiatów. Bogactwo odmian tych roślin, coraz to ciekawsze kolory kwiatów zachęcają, by częściej o nich myśleć planując zasadzenia. Poza tym idealnie nadają się na kwiat cięty do pierwszych wiosennych bukietów.

Nasz Ogród

Kategoria: Pielęgnacja
Tagi: , ,

Nasz Ogród Ogród powinien zdobić a jednocześnie cieszyć oko oglądającego przez cały rok. Przez odpowiedni dobór roślin: kwiatów, drzew i krzewów. Każda pora roku ma swoje rośliny które kwitną właśnie wtedy. Złociste, purpurowe i miedzianobrazowe to barwy jesieni. Już wkrótce właśnie tymi kolorami rozkwitnie nasz ogród. Właśnie w tym okresie rozkwitają chryzantemy – królowe tej pory roku. Są one bardzo kolorowymi kwiatami. W okresie jesiennym jest czas zbiorów warzyw, owoców. Praca w ogrodzie jeszcze się nie kończy. Teraz trzeba zadbać o glebę. Trzeba jej zaaplikować solidną dawkę nawozów aby po zimowym odpoczynku wyżywiła ona kolejne nasze plony. Gleba to żywicielka wszystkich roślin. W niej rozwijają się korzenie dostarczające pożywienie do roślin. Najważniejszą częścią gleby jest warstwa górna tak zwana próchnicza. Garść ziemi z ogrodu to nie tylko to co trzymamy ale mamy w rękach praktycznie mały świat tętniący życiem. To tu żyją bakterie, grzyby, roztocza. To właśnie one rozkładają wszelkie „odpady” typu liście, słoma, skoszona trawa.