Warzywniak

Kategoria: Porady
Tagi: , ,

Warzywniak Są różne sposoby uprawiania warzyw. Warzywa można uprawiać poprzez bezpośredni wysiew nasion do gleby lub z rozsady. Rozsada to młode roślinki które zaczynają rosnąć po wysiewie nasion w inspekcie, szklarni lub na rozsadniku. Takie małe roślinki później wysadza się bezpośrednio do gruntu. Z rozsady uprawia się najczęściej warzywa które mają długi okres wzrostu i potrzebują wyższych temperatur aby rosły. Do takich roślin zaliczamy na przykład pomidor, papryka, seler, pora i inne. Nasiona tych roślin wysiewamy już w okolicach lutego najpóźniej w marcu. Skiełkowane rośliny pikuje się czyli przesadza w momencie gdy osiągną już odpowiednia wielkość. Przesadzać można do skrzynek albo do małych doniczek. Wszystko zależy od rodzaju rośliny. Do gruntu takie warzywa wysadza się po przejściu ostatnich przymrozków czyli pod koniec maja. Ważne jest aby warzywa dojrzały najpóźniej do jesieni przed pierwszymi przymrozkami. Dzięki rozsadzie plony mamy lepsze a owoce dorodniejsze. Co również jest ważne rośliny po wschodzie rosną bardzo gęsto i dzięki rozsadzie możemy je do gruntu wysadzić w odpowiednich odstępach.

Zasoby pokarmowe

Kategoria: Porady
Tagi: , ,

Zasoby pokarmowe Tkanki budujące owoc zabezpieczają rozwijające się nasiona i pomagają roślinom w rozsiewaniu się, gdy dojrzeją. Te soczyste, pożywne osłony nasion są ważnym źródłem pokarmu wielu gatunków zwierząt, także człowieka. Bardzo ważne jako pokarm są także same nasiona. Są one przecież niczym innym jak niewielkimi kapsułkami zmagazynowanej energii. Kukurydza i wiele innych zbóż, takich jak na przykład przenica i żyto, to rośliny przemysłowe. Ich ziarno jest wykorzystywane nie tylko jako pokarm, ale także jako surowiec do produkcji różnych substancji chemicznych, na przykład alkoholu. Stanowią one pokarm hodowlanych przez nas zwierząt, z nich też wyrabia się mąkę oraz znane wszystkim płatki kukurydziane i owsiane. To co my zwykle nazywamy nasionem zboża- ziarno- jest w istocie ziarniakiem, czyli owocem- po zapłodnieniu zalążnia przekształcająca się w perykarp zrasta się z łupina nasienną- inaczej niż w przypadku ziaren grochu i fasoli, które SA prawdziwymi nasionami. Prawdziwe nasiona są także ważnym składnikiem diety. Fasola i groch są podstawowymi roślinami uprawnymi w wielu krajach.

Zabiegi agrotechniczne

Kategoria: Porady
Tagi: , ,

Zabiegi agrotechniczne W okresie od wczesnej wiosny aż po późną jesień należy przeprowadzać systematycznie różnego typu zabiegi agrotechniczne. Wspomagają one nie tylko wzrost roślin ale również poprawiają strukturę gleby. Wczesną wiosną polegają one na kopaniu, grabieniu i podlewaniu, latem zabiegi mają przede wszystkim zadanie niszczenie skorupy tworzącej się na powierzchni gleby. Wpływ na tworzenie się tej skorupy ma przede wszystkim padający deszcz, który ubija ziemię. Inny zabiegiem jest stałe usuwanie chwastów aby nie dopuścić do zakwitnięcia oraz późniejszemu rozsiewaniu niechcianych chwastów. Wszelkie zabiegi agrotechniczne wpływają na środowisko gleby i źle przeprowadzone mogą zaszkodzić zamiast pomóc. Glebę trzeba również chronić przed nadmiernym parowaniem. Są różne sposoby na przykład można ściółkować lub płytko na jakieś dwa centymetry spulchniamy wzdłuż rzędów roślin. Spulchnianie należy stosować jedynie we wczesnym rozwoju roślin gdyż można starsze rośliny niechcący uszkodzić. Wszędzie tam gdzie nie będzie się uprawiać roślin na późny zbiór należy wysiać nawóz zielony typu gorczyca czy facelia.

Nawożenie gleby

Kategoria: Porady
Tagi: , ,

Nawożenie gleby Nawożenie to zabieg bardzo ważny nie tylko dla roślin ale również dla gleby. Dzięki nawożeniu dostarczamy roślinom składniki pokarmowe w ilościach niezbędnych do uzyskania dobrych plonów oraz utrzymania lub zwiększenia żyzności gleby. W ogrodach przydomowych lub na działkach gdzie warzywa mamy tylko na własny użytek warto stosować nawozy organiczne typu kompost. Nawozy organiczne działają bardzo powoli, rozkładają się w stosunkowo długim czasie a co za tym idzie rośliny są zaopatrywane przez cały okres swego wzrostu. Najcenniejszymi nawozami naturalnymi jest kompost i obornik. Nawozy tego typu wzbogacają glebę w próchnicę, poprawiają jakość plonów. Do nawozów naturalnych zaliczamy również nawozy tak zwane zielone. Nawozami zielonymi są rośliny siane tylko w tym celu. Gdy wyrosną należy je przekopać w całości czyli część naziemną i podziemną. W ziemi z przeoranego zielonego nawozu z udziałem różnych mikroorganizmów tworzy się próchnica, zwiększa się pojemność wodna gleby. Nawozem zielonym może być łubin, koniczyna, facelia.