Warzywnik – przygotowania

Kategoria: Warzywa
Tagi: , ,

Warzywnik - przygotowania Do uprawy warzyw zawsze wybieramy stanowiska słoneczne. Nie nadają się na grządki warzywne okolice drzew i krzewów gdyż wówczas rośliny nie będą miały dostatecznie dużo słońca i będą słabiej rosły. Również mogą mieć za mało wody i składników odżywczych w glebie. Najlepiej glebę pod siew wiosenny przygotować na jesieni. Wtedy należy ziemię nawieźć, przekopać i pozostawić w tak zwanej ostrej skibie. Wiosną wystarczy tylko przegrabić, zrobić grządki i można siać. Jeżeli gleba nie była przekopana jesienią to wiosną trzeba to zrobić jak najwcześniej i zaraz zagrabić aby nie dopuścić do wysychania ziemi. Jeśli mamy przekopaną ziemię to trzeba wyznaczyć grządki. Najłatwiej posłużyć się sznurkiem rozpiętym pomiędzy dwoma kołkami. Jeden kołek wbijamy w ziemię w jednym planowanym końcu grządki a drugi w drugim końcu. Wygląd grządki czyli jej długość i szerokość zależą tylko od tego jak to zaplanujemy. Tylko jedna zasadą warto się kierować aby grządki nie były szersze niż jeden metr i dwadzieścia centymetrów. Taka szerokość ułatwi plewienie grządek.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes