Zasoby pokarmowe

Kategoria: Porady
Tagi: , ,

Zasoby pokarmowe Tkanki budujące owoc zabezpieczają rozwijające się nasiona i pomagają roślinom w rozsiewaniu się, gdy dojrzeją. Te soczyste, pożywne osłony nasion są ważnym źródłem pokarmu wielu gatunków zwierząt, także człowieka. Bardzo ważne jako pokarm są także same nasiona. Są one przecież niczym innym jak niewielkimi kapsułkami zmagazynowanej energii. Kukurydza i wiele innych zbóż, takich jak na przykład przenica i żyto, to rośliny przemysłowe. Ich ziarno jest wykorzystywane nie tylko jako pokarm, ale także jako surowiec do produkcji różnych substancji chemicznych, na przykład alkoholu. Stanowią one pokarm hodowlanych przez nas zwierząt, z nich też wyrabia się mąkę oraz znane wszystkim płatki kukurydziane i owsiane. To co my zwykle nazywamy nasionem zboża- ziarno- jest w istocie ziarniakiem, czyli owocem- po zapłodnieniu zalążnia przekształcająca się w perykarp zrasta się z łupina nasienną- inaczej niż w przypadku ziaren grochu i fasoli, które SA prawdziwymi nasionami. Prawdziwe nasiona są także ważnym składnikiem diety. Fasola i groch są podstawowymi roślinami uprawnymi w wielu krajach.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes